Javnozdravstvene akcije prevencije kroničnih nezaraznih bolesti u Zadarskoj županiji 2010/2011

Ljilja Balorda, Zoran Škrgatić, Marija Škrgatić, Jelena Ćosić Dukić

Sažetak


Kronične nezarazne bolesti posljednjih godina u Zadarskoj županiji bilježe kontinuirani porast u broju oboljelih koji su zabilježeni u djelatnosti opće medicine, broju hospitaliziranih i broju umrlih.
Projekt pod nazivom "Predstavljanje nacionalnih programa ranog otkrivanja kroničnih nezaraznih bolesti u Zadarskoj županiji" organizirala je Služba za socijalnu medicinu i javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo Zadar, kao nositelj projekta. Edukativna predavanja o najučestalijim kroničnim nezaraznim bolestima i faktorima rizika za njihov nastanak održana su u 26 jedinica lokalne samouprave u Zadarskoj županiji. Nakon predavanja organizirana su prigodna mjerenja krvnog tlaka, šećera u krvi, kolesterola u krvi, opsega struka, visine i težine (odnosno indeksa tjelesne mase-ITM). Partneri u provedbi projekta bile su jedinice lokalne samouprave, Patronažna služba Doma zdravlja Zadarske županije, liječnici obiteljske medicine Zadarske županije, Društvo Crvenog križa Zadarske županije i Sveučilišna klinika za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma "Vuk Vrhovac" iz Zagreba.

Ključne riječi


kronične nezarazne bolesti, javnozdravstvena akcija, prevencija, Zadarska županija

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja