Javnozdravstveni kapaciteti Požeško-slavonske županije

Jasmina Kovačević, Mato Matijević

Sažetak


Glavni nositelj javnozdravstvene djelatnosti u Požeško-slavonskoj županiji je županijski Zavod za javno zdravstvo, te Služba za javno zdravstvo sa svojim odjelima, Odjelom za javno zdravstvo, Odjelom za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, te Odjelom za zaštitu mentalnog zdravlja.
Navedena organizacija rezultat je prije svega prepoznavanja važnosti Javnog zdravstva izvana (Zakon o zdravstvenoj zaštiti (NN 150/08 čl. 26.), HZZO), ali i iznutra novom sistematizacijom poslova. Služba za javno zdravstvo kakva je danas, postoji od 2009. godine. Prije navedenih izmjena poslovi Službe za javno zdravstvo obavljali su se u sklopu Službe za socijalnu medicinu i prevenciju ovisnosti u značajno manjem obujmu i uz gotovo stalni nedostatak liječnika.
Tim za javno zdravstvo čine liječnica (ubrzo specijalistica javnog zdravstva) i medicinska sestra. Trenutačno najveći problem u radu službe predstavlja nepostojanje adekvatnog prostora za rad djelatnika unatoč stalnom povećavanju obujma poslova.
Rad Službe djelomično je financiran putem glavarina, dok dio sredstava treba osigurati županija odnosno jedinice lokalne uprave, a prema potrebama i prioritetima (programsko financiranje).

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja