Prevencija kroničnih nezaraznih bolesti u Karlovačkoj županiji

Biserka Hranilović

Sažetak


Nadzor nad kroničnim nezaraznim bolestima u djelatnosti je Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije, a sve do 2010. godine bili su dio ugovorenih poslova epidemiološkog tima i obuhvaćali su uglavnom praćenje i epidemiološku analizu morbiditeta i mortaliteta (do 2006.).
Podaci za praćenje i ocjenu epidemiološke situacije dobiveni su temeljem periodičnih izvješća rutinske statistike, a što ima određenih ograničenja (morbiditetna statistika bilježi samo epizode bolesti, ne i oboljele osobe, a samo za neke bolesti postoje registri).
Kako bi dostupni podaci bili što kvalitetniji u službi se obavlja kontrola obuhvata i kvalitete podataka, poglavito ONKO obrazaca, patohistoloških i citoloških nalaza, te Prijava maligne neoplazme (izvanbolnička), koji se prosljeđuju u Državni registar za rak. Navedeni obrasci još uvijek se zaprimaju u papirnatom obliku. Od 1996. godine u službi se radi i kontrola Potvrda o smrti u cilju unapređenja mortalitetne statistike u Karlovačkoj županiji.Obrađeni podaci o morbiditetu i mortalitetu od kroničnih nezaraznih bolesti redovito se od 1996. godine objavljuju u Zdravstvenom ljetopisu Karlovačke županije.

Ključne riječi


kronične nezarazne bolesti, prevencija, plan promicanja zdravlja, služba za epidemiologiju

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja