Registar akutnog infarkta miokarda i akutnog koronarnog sindroma za grad Zagreb (akutni infarkt miokarda i nestabilna angina pektoris)

Inge Heim, Mirjana Jembrek-Gostović

Sažetak


U svijetu se šestdesetih godina prošloga stoljeća shvatio nedostatak znanstvenih saznanja o učestalosti i smrtnosti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima pa je to potaknulo svijest o potrebi prikupljanja što više informacija o tim bolestima. Zato je glavni zadatak Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Europu bio unaprijediti aktivnosti u sprečavanju i suzbijanju kardiovaskularnih bolesti uz pomoć i koordinaciju zemalja članica SZO-a. Jedna od takvih aktivnosti bila je osnivanje registara akutnog infarkta miokarda.
U javnom zdravstvu i medicini registri predstavljaju organizirani sustav prikupljanja podataka, njihove pohrane i analize o osobama koje imaju određenu bolest ili određeno stanje, koji mogu dovesti do razvitka bolesti ili pak izloženosti nekim vanjskim činiocima koji mogu štetiti zdravlju. Prikupljeni podaci mogu koristiti za procjenu veličine problema u populaciji, određivanje učestalosti neke bolesti u populaciji, procjenu kretanja broja oboljelih u određenom vremenskom razdoblju, identifikaciju rizičnih skupina, itd. Zbog toga je SZO pokrenuo inicijativu da se organiziraju registri radi praćenja pojavnosti i rasprostranjenosti ishemične bolesti srca. Smatra se da podaci dobro organiziranog registra pomažu u organiziranju preventivnih programa i rehabilitacije srčanih bolesnika, a time koriste prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Nadalje, dobiveni podaci služe zdravstvenoj službi za uspješnije planiranje mjera zaštite i razvoja specijaliziranih zdravstvenih ustanova. Osim toga, ovi podaci čine temelj znanstvenog proučavanja epidemioloških karakteristika kardiovaskularnih bolesti.

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja