Promicanje mentalnog zdravlja u Europskoj uniji

Zrinka Laido, Merike Sisask, Airi Värnik

Sažetak


Tijekom prošlih desetljeća u medicinskom svijetu je prevladavao “patogeni” pristup mentalnim poremećajima i bolestima, koji nastoji otkriti uzroke i simptome bolesti te  odgovarajuću terapiju. Medicinski stručnjaci godinama su bili usmjereni na patologiju i čimbenike rizika, a ne na čimbenike zdravlja, prevenciju mentalnih poremećaja ili promicanje mentalnog zdravlja. U novije vrijeme težište se stavlja na “salutogene” čimbenike koji nas čine zdravima i poboljšavaju mentalno zdravlje i blagostanje (well-being). Usmjerenost prema čimbenicima zdravlja potiče “salutogeni” pristup koji rezultira poboljšanjem kvalitete života, individualne životne snage i produktivnosti te smanjuje broj ljudi kojima je potrebno liječenje i terapija lijekovima. Važno je naglasiti da pojedinac bez mentalnog poremećaja ili smetnji u ponašanju, ne mora biti i mentalno zdrav. Isto tako, pojedinci koji boluju od mentalnih poremećaja mogu imati različite stupnjeve mentalnog zdravlja.
Istraživanje “Eurobarometar 2005” o mentalnom zdravlju provedeno u zemljama članicama EU, ukazalo je na velike razlike medju stanovnicima Europske Unije u odnosu na osobni osjećaj “bespomoćnosti i depresije”. Mentalni poremećaji česti su uzrok prijevremenog odlaska u invalidsku mirovinu (Mental Health Economist 2003, SZO 2010). Pretpostavlja se da će globalna ekonomska kriza, rastuće stope nezaposlenosti, smanjenje mjesečnih primanja i socijalne dislokacije dovesti do ponovnog porasta broja stanovništva koji boluju od mentalnih poremećaja.
Problem održavanja mentalnog zdravlja je sve izraženiji problem. Uslijed rastućih stopa morbiditeta od mentalnih poremećaja širom Europe i davanje prioriteta pozitivnom mentalnom zdravlju, potpisana je Europska povelja o mentalnom zdravlju (2005). Povelja posebno ističe četiri važna područja djelovanja: prevenciju depresije i suicida, edukaciju mladih o mentalnom zdravlju, unaprijedjenje mentalnog zdravlja na radnim mjestima  te promicanje mentalnog zdravlja u ustanovama koje skrbe za starije osobe (SZO 2005).

Ključne riječi


mentalno zdravlje, promicanje zdravlja, smjernice, prevencija suicida, unaprjeđenje zdravlja, edukacija mladih

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja