Registar izvršenih samoubojstava Hrvatske

Maja Silobrčić Radić, Melita Jelavić

Sažetak


Registar izvršenih samoubojstava Hrvatske državni je registar koji je osnovan  1986. godine u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Registar predstavlja specijalni zdravstveno-statistički instrument i ima značajke populacijskog registra. U njemu se registriraju podatci o svim osobama s prebivalištem u Hrvatskoj koje su izvršile samoubojstvo. Izvršena samoubojstva prikazuju se prema Međunarodnoj klasifikaciji bolesti i srodnih zdravstvenih problema SZO, šiframa vanjskih uzroka namjernog samoozlijeđivanja uz koje se vežu šifre osnovnog uzroka smrti. Zaključno s 1994. godinom namjerno samoozlijeđivanje šifrirano je prema IX reviziji (šifre E 950- E 959), a od 1995. godine prema X reviziji (šifre X60-X84). Izvor podataka je Potvrda o smrti/ Izvješće o uzroku smrti i Statistički izvještaj o smrti (obrazac DEM-2). Način prikupljanja podataka iz obrazaca određen je Godišnjim provedbenim planom statističkih aktivnosti RH (Statistika o psihozama s Registrom za psihoze i Registrom izvršenih samoubojstava). Podatci Registra izvršenih samoubojstava kontinuirano se povezuju s Registrom za psihoze.
Podatci  se prikazuju skupno te se  rutinski analiziraju prema dobi, spolu, županiji boravka, načinu izvršenja, a moguće su i specifične analize prema županiji rođenja, danu i mjesecu izvršenja samoubojstva,  eventualnoj  psihijatrijskoj  ili somatskoj dijagnozi.

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja