Registar za psihoze Hrvatske

Maja Silobrčić Radić

Sažetak


Hrvatski zavod za javno zdravstvo je, uočivši javnozdravstveno značenje mentalnih/duševnih poremećaja,  još daleke 1961. godine utemeljio Registar za psihoze Hrvatske. Registar je započeo radom cenzusom svih bolesnika zatećenih 31. prosinca u psihijatrijskim bolnicama i odjelima u Hrvatskoj.
Registar za psihoze je državni registar, a predstavlja specijalni zdravstveno statistički instrument za dugoročno individualno praćenje osoba te ima značajke populacijskog registra. U njemu se prate podatci o osobama, s prebivalištem u Republici Hrvatskoj, koji boluju od shizofrenije i shizoafektivnih poremećaja (dg. F20.* i F25.*, MKB, X rev.) a liječeni su  u psihijatrijskim bolnicama i odjelima. Izvor podataka je Psihijatrijski obrazac (JZ-PSH) koji se popunjava za svaku osobu koja je bila hospitalizirana zbog mentalnog poremećaja prilikom otpusta  (redovita prijava i dnevna bolnica) i na dan cenzusa 31. prosinca svake godine.  U Psihijatrijski obrazac se, uz način prijave, bilježe podatci o zdravstvenoj ustanovi, podatci o pacijentu te podatci o boravku u ustanovi. Jedan dio općih podataka jedinstven je za Psihijatrijski i Bolesničko-statistički obrazac, a specifični podatci koji se bilježe su cenzus kao način prijave, djevojačko prezime, mjesto rođenja, druga psihijatrijska dijagnoza, somatska dijagnoza, način otpusta (+ u socijalnu ustanovu), poslovna sposobnost i odnos prema sudu.
Za svaku pojedinu osobu može se pratiti tijek bolničkog liječenja prema ustanovi, trajanju hospitalizacije, osnovnoj i drugoj psihijatrijskoj dijagnozi, te somatskoj dijagnozi, uzroku smrti u slučaju smrti u bolnici ili izvršenog samoubojstva.

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja