UTJECAJ TJELESNE AKTIVNOSTI I PREHRANE NA TJELESNU MASU DVANAESTOGODIŠNJAKA/KINJA NA PODRUČJU SPLITA ŠKOLSKE GODINE 2012./2013.

Maja Marušić

Sažetak


Cilj: Istražiti prehrambene navike, tjelesnu aktivnost te sjedilačke navike među djecom dvanaestogodišnjacima te prikazati utjecaj prehrambenih navika i tjelesne aktivnosti na njihovu tjelesnu masu.

Ispitanici: 440 djece dvanaestogodišnjaka oba spola polaznika šestih razreda splitskih osnovnih škola. Od ukupnog broja ispitanika 207 je bilo muškog, a 233 ženskog spola. Ispitivanje je provedeno tijekom drugog polugodišta školske godine 2012./2013.

Metode: Učenici su anketirani dragovoljno, slučajnim odabirom. Anketa je bila anonimna i sastojala se od dva dijela, uključivala je pitanja o spolu, prehrambenim navikama. Izjasnili su se o svojoj tjelesnoj masi i visini, koliko su tjelesno aktivni i sjedilačkim navikama.

Rezultati: Više muške djece (4,3%) nikad ne doručkuje. Ženska djeca jedu više obroka dnevno od muške djece (p=0,012). Ispitanici muškog spola jedu više mesa od ženskih (p=0,019), dok u konzumaciji ribe nema statistički značajne razlike među spolovima. Brzu hranu također jedu podjednako, dok slatkiše više konzumiraju muški ispitanici (p=0,014). Za konzumaciju slatkih pića nema statističke značajke među spolovima. Ženska djeca smatraju da su deblja nego što to misle muška djeca s istim indeksom tjelesne mase (p=0,01), a više ženske djece izjavljuje kako nisu na dijeti iako bi morale smršavjeti (p=0,025). Dječaci su tjelesno aktivniji od djevojčica (p=0,005), a nema statistički značajne razlike među njima što se tiče provođenja vremena uz televizor i računalo.


Ključne riječi


Prehrambene navike, tjelesna aktivnost, sjedilačke navike

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja