Međunarodna suradnja na području nadzora i kontrole zaraznih bolesti

Sanja Kurečić Filipović

Sažetak


            Zarazne bolesti kao i moguće prijetnje vezane uz zarazne bolesti ne poznaju granice. Danas kad je prisutan intenzivan međunarodni promet ljudi i roba, očekivan je brži i jednostavniji prijenos i širenje već nam poznatih zaraznih bolesti, no također i pojava novih zaraznih bolesti. Time se postavljaju novi izazovi u sprečavanju i suzbijanju zaraznih bolesti, što je prepoznato od strane kako međunarodnih stručnih i znanstvenih institucija, tako i od domaćih.

Sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti predstavlja javnozdravstveni prioritet u Europi (Direktiva Europskog parlamenta iz 1998. Godine, br. 2/19/98/EC), kako u zakonodavstvu Europske unije, tako i u dokumentima Europske regije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO Grottaferatta 2000 Consensus Meeting on Surveillance of Infectious Diseases, Lyon 2002. Natural and intentional epidemic risks in Europe: Strengthening alert mechanism). Ovo je područje prioritet i u zakonodavstvu Republike Hrvatske, a rad i organizacija Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo utvrđeni su Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti te drugim zakonskim aktima. Služba za epidemiologiju sa Službom za mikrobiologiju čini dio europske mreže epidemiološkog nadzora nad zaraznim bolestima.


Ključne riječi


međunarodna suradnja, zarazne bolesti, Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja