Osnaživanje stručnih kapaciteta u medicini rada s ciljem poboljšanja

Vlasta Dečković-Vukres

Sažetak


Hrvatski zavod za javno zdravstvo sudionik je projekta „e-CAPACIT8”,  financiranog iz sredstava Europske unije u okviru Programa zdravlja. Projekt će se provoditi kroz 3 faze tijekom 2013-2015 godine s ciljem osnaživanje stručnih kapaciteta u medicini rada i  poboljšanja zdravlja radnika starije životne dobi.

Starenje radne snage problem je većeg broja država članica EU-a i  visoko je na listi prioriteta političkih programa. Europska stvarnost je da će mnogi poslodavci i radnici uskoro shvatiti da će od svog  rada u kasnim šezdesetim ili ranim sedamdesetim godinama imati više koristi nego što bi imali od odlaska u mirovinu prije te dobi. Osim financijske koristi, posao često daje priliku za svladavanje novih vještina i postizanje osjećaja smisla. Do pedesete godine starosti prosječan radnik stekne pregršt sposobnosti i iskustava iz prakse.

 

U središtu ovog projekta nalazi se potreba za istraživanjem i sistematiziranjem postojećih edukacijskih sadržaja za stručnjake u medicini rada (SMR),  kao i za njihovo dopunjavanje novim edukacijskim materijalima specifičnim za zemlju i područje. Projekt je namijenjen specijalistima medicine rada, medicinskim sestrama, psiholozima, ergonomima, inženjerima sigurnosti na radu te svima ostalima koji pripremaju i provode edukacijske programe za SMR, poslodavce i stručnjake za ljudske resurse kao i same radnike starije životne dobi.

 Svi edukacijski materijali izrađeni u tijeku projekta bit će postavljeni na posebnu platformu za e-učenje. Materijali će biti predstavljeni  u obliku različitih formata jednostavnih  za upravljanje.


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja