Glutenska enteropatija

JANJA MARKATI, ZRINKA PUHARIĆ, FILIP PUHARIĆ, MIRNA ŽULEC

Sažetak


Celijakija ili glutenska enteropatija (GE) je trajno nepodnoÅ¡enje glutena, glijadina i prolamina koji se nalaze u pÅ¡enici, jeÄmu i raži. Karakteristika celijakije je oÅ¡tećenje sluznice tankog crijeva s atrofijom crijevnih resica, hiperplazijom Liberkuhnovih kripta i poviÅ¡enim brojem intraepitelijalnih limfocita. To znaÄi da oÅ¡tećena sluznica tankog crijeva gubi resiÄast izgled i postaje zaravnjena te da raste broj tkivnih limfocita i epitelnih stanica, Å¡to uzrokuje malapsorpciju hranjivih tvari, mine­rala i vitamina. OÅ¡tećenje sluznice tankog crijeva nastaje zbog imunoloÅ¡ke podloge koja je vjerojatno povezana s genetskom sklonošću, iako su u nastanku bolesti prisutni i drugi Äimbenici. Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, iako se najÄešće javlja u prvim godinama života. MeÄ‘utim, danas se sve viÅ¡e bolesnika otkriva u odrasloj dobi jer su seroloÅ¡ki testovi izrazito osjetljivi i vrlo dostupni.


Ključne riječi


celijakija, gluten, bezglutenska prehrana, edukacija

Cijeli tekst:

PDF


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja