Epidemiološke karakteristike očnih trauma u Zagrebu

Vitomir Arsić, Mirna Kliček Višnjić, Anđela Jukić, Boško Stanišić, Nataša Janev Holcer, Tomislav Jukić

Sažetak


CILJ: analizirati podatke i utvrditi osnovne epidemiološke karakteristike očnih trauma u području Zagreba i okolice.

 

METODE: Retrospektivna analiza podataka o pacijentima s traumama oka pregledanim u Objedinjenom hitnom  prijemu u Kliničkom bolničkom centru Zagreb u razdoblju od 01.01.2014. do 31.12.2014. Za klasifikaciju ozljeda korišteni su Birmingham Eye Trauma Terminology System (BETTS) te International Classification of Diseases (ICD-10-AM) a za analizu je korišten hi kvadrat test (χ2 test).

 

REZULTATI: Ukupno je detektirano 3728 ozljeda oka u promatranom  periodu. 81.9% svih ozljeda dogodilo se u muškoj skupini, a 18.1 % u ženskoj skupini. Najčešća ozljede su bile površinska strana tijela. Najveći postotak ozljeda (40.5%) primijećen je u dobnoj skupini od 21. do 40 godina, a najniži (7.6%)  u dobnoj skupini od 65 godina i više. Veći broj ozljeda primijećen je u razdoblju od ožujka do listopada.

 

ZAKLJUČAK: Ovaj rad pruža osnovni uvid u strukturu očnih ozljeda na području Zagreba i okolice, kao i osnovni uvid u demografske i sezonske varijacije među ozljedama. Dobiveni podaci mogu poslužiti kao temelj za detaljnija istraživanja i kao pomoć u izgradnji preventivnih strategija.

 


Ključne riječi


Epidemiologija; Ozljede oka u Zagrebu; Ozljede oka u Hrvatskoj; Očna trauma

Cijeli tekst:

Bez naslova

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja