Prikaz duljine dojenja na području Blata na Korčuli

Mirna Žulec

Sažetak


Dojenje je najprirodnija i najoptimalnija prehrana za dojenčad i malu djecu.

Cilj ovog istraživanja je ispitati duljinu dojenja kod majki na području Blata na Korčuli. Istraživanje je obuhvatilo 95 ispitanica, majki sa prebivalištem na području općine Blato.

Podaci iz Hrvatskog zdravstveno – statističkog ljetopisa za 2013. godinu ukazuje da smo zemlja sa izrazito niskom stopom dojenja. Isključivo majčinim mlijekom od 0 do 2 mjeseca starosti hranjeno je 71,8% dojenčadi, u dobi  od 3 do 5 mjeseci starosti dojeno je 58,2% djece, a 19% majki nastavilo je dojiti dijete nakon navršenih 6 mjeseci života [1]. 

Podaci o trajanju dojenja anketiranih majki pokazuje da je najviše majki dojilo djecu 6 mjeseci i više, bez dohrane. Najčešće poteškoće s kojima su se majke susrele su bolna prsa i nedostatak mlijeka. Edukaciju o dojenju pohađalo je samo 19% ispitanica. Majke su najčešće oblikovale stav o dojenju vlastitim iskustvom (49%).

Povećanje stope dojenja u Republici Hrvatskoj, omogućit ćemo boljom povezanošću zdravstvene zaštite, ulaganjem u edukaciju zdravstvenih djelatnika, kontinuiranom nadogradnjom znanja najnovijim saznanjima o dojenju, boljom obuhvaćenosti  patronažom, informiranjem zajednice o dobrobiti dojenja. 

Uz potporu, ohrabrenje i ispravne informacije gotovo svaka žena može dojiti, a što je duljina dojenja duža dobrobiti za dijete, majku i zajednicu su veće.


Ključne riječi


Ključne riječi: dojenje, duljina dojenja, poteškoće dojenja, prednosti dojenja

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja