Maslinovo ulje – tradicionalno ili moderno?

Anita Peraić, Judita Grzunov Letinić, Benito Pucar

Sažetak


Maslinovo ulje oduvijek je bila važna namirnica u svakodnevnoj prehrani mediteranskog stanovništva. Budući da je dijetoterapeutski učinak maslinovog ulja na ljudski organizam i zdravlje izravno povezan s njegovom kakvoćom, zadnjih godina velika se pozornost posvećuje kakvoći maslinova ulja i educiranju maslinara o postizanju kakvoće u proizvodnji maslinovih ulja.

Međutim, domaća proizvodnja ne podrazumijeva ujedno i kvalitetno maslinovo ulje, posebice ukoliko se pri tom nije pazilo na osnovna načela prerade maslina. Često se događa da se ulje kao domaći proizvod skupo nudi na tržištu uz tvrdnju da je vrhunsko. Niti za jedno maslnovo ulje se ne može reći da je vrhunsko ili dobro ako nije provedeno barem senzorsko ocjenjivanje.


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja