Smjernice za prevenciju Clostridium difficile u Općoj bolnici Zadar

Ivanka Matas, Alan Medić, Ines Leto, Boris Dželalija

Sažetak


Clostridium difficile je anaerobna, gram pozitivna bakterija, široko rasprostranjena u prirodi i u probavnom traktu brojnih životinja. Clostridium difficile infekcija je najčešći uzrok proljeva povezan sa zdravstvenom skrbi.

Cilj rada je prikazati iznimno važan javno zdravstveni značaj ove problematike. Također, cilj je  i detaljno opisati mjere prevencije za suzbijanje širenja navedenog mikororganizma u bolničkim uvjetima, a čija implementacija utječe na sigurnost bolesnika tijekom hospitalizacije i na ishod liječenja.

U Općoj bolnici Zadar bilježi se značajan porast broja proljeva povezanih s  Clostridium difficile. U razdoblju 2012. - 2013. godine bilježimo svega 70-tak zahtjeva za pretragom na godišnjoj razini, da bi se taj broj u 2014. godini udvostručio, te u 2015. bilježimo više od 400 zahtjeva za pretragom. Izrađena i implementirana strategija za prevenciju Clostridium difficile infekcija temelji se na uvođenju postupnika "SNOP SKRBI" opisanog u ovom radu.


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja