Psihoedukacija i prevencija sindroma sagorijevanja kod medicinskih sestara - pregledni članak

Adriano Friganović, Irena Kovačević, Jelena Slijepčević, Sandro Vidmanić

Sažetak


UVOD: Psihoedukacija zauzima važan dio terapijskog procesa, odnosi se na veliki broj intervencija koje imaju za cilj pomoći osobi kako shvatiti svoje trenutne smetnje te se što uspješnije nositi s njima u svakodnevnici. Psihoedukacijske intervencije imaju za cilj ponovnu uspostavu narušenog funkcioniranja, eliminaciju simptoma i osiguravanje osobnog rasta pojedinca. Sindrom sagorijevanja kod medicinskih sestara predstavlja veliki problem, jer pojava simptoma povećava rizike za obitelj i pacijenta

 

CILJ: Cilj ovog članka jest napraviti sustavnu analizu literature te osigurati dovoljno znanstvenih dokaza o posljedicama sindroma sagorijevanja kod medicinskih sestara, ali i o psihoedukaciji kao intervenciji kojom možemo prevenirati i na vrijeme liječiti simptome.

MATERIJALI I METODE: Medline baza podataka pretraživana je s ciljem da identificira relevantne studije i pregledne članke objavljene u posljednjih 10 godina. Ključne riječi koju su korištene bile su psihoedukacija, sindrom sagorijevanja i sestrinstvo.

REZULTATI: Dostupna literatura je pokazala kako medicinske sestre izložene stresu imaju simptome sindroma sagorijevanja. Kao rezultat sindroma sagorijevanja javljaju se kronični umor, smanjena radna sposobnost i visok rizik za neželjene događaje. Psihoedukacija ima pozitivne učinke na simptome sindroma sagorijevanja kod medicinskih sestara.

ZAKLJUČAK:  Sindrom sagorijevanja kod medicinskih sestara veliki je problem za zdravstvene ustanove i zdravstveni sustav. Izrada planova prevencije i uključivanje psihoedukacije kao intervencije uvelike bi smanjilo i pojavnost i štetne efekte na zdravstveni sustav.


Ključne riječi


psihoedukacija, sindrom sagorijevanja, sestrinstvo

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja