Analiza dostupnosti ginekoloških pregleda ženama s tjelesnim invaliditetom u Republici Hrvatskoj

Željka Draušnik, Tomislav Benjak

Sažetak


Hrvatski zavod za javno zdravstvo je početkom 2016.g. elektronskim putem proveo anketiranje bolnica, domova zdravlja, privatnih ginekoloških ordinacija te poliklinika i trgovačkih društava u Republici Hrvatskoj o broju ginekoloških stolova prilagođenih ženama s invaliditetom u njihovim ginekološkim ordinacijama.

Na anketu su odgovorile sve bolnice i domovi zdravlja te nešto manje od polovine privatnih ginekoloških ordinacija te poliklinika i trgovačkih društava sa ginekološkom djelatnošću.

Ukupan broj ginekoloških stolova prilagođenih ženama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj na temelju ovog istraživanja je 242, odnosno 3,6 stolova na 1.000 žena s tjelesnim invaliditetom.

U RH, kao i u svijetu, žene s tjelesnim invaliditetom se suočavaju s poteškoćama u svim aspektima svog života. Ovo istraživanje je pokazalo da i u korištenju zdravstvene zaštite, konkretno ginekoloških pregleda, vrlo često ne mogu samostalno koristiti svoja prava, a što ima velike posljedice na njihov daljnji život.


Ključne riječi


ginekološki stol, tjelesni invaliditet

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja