Uloga ugljikohidrata u prehrani sportaša

Margita Zlatic

Sažetak


Pravilna prehrana i optimalna hidracija organizma nužni su za postizanje vrhunske performanse sportaša, zbog čega je neophodno usvajanje adekvatnih prehrambenih navika. Pri tome najveću pozornost treba obratiti na unos makronutrijenata, proteina, masti i ugljikohidrata. Unatoč dugogodišnjem vjerovanju da su proteini ključni za dobivanje energije, u novije vrijeme sve više do izražaja dolazi važnost visoko – ugljikohidratne prehrane, kao primarne prehrane kojom se osigurava energija za tjelesne napore.

U ovom tekstu govori se o energetskim potrebama sportaša, posebnostima vezanim uz unos proteina i ugljikohidrata, a posebno je istaknta važnost prehrane bogate ugljikohidratima. Istaknut je i koncept punjenja zaliha glikogena u jetri i mišićima, te su navedene preporuke za unos ugljikohidrata prije, za vrijeme, kao i nakon treninga ili natjecanja.


Ključne riječi


energija, ugljikohidrati, proteini, glikogen

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja