Važnost preferencija pacijenata u osmišljavanju,organizaciji i realizaciji zdravstvenih usluga

Ana Bobinac, Suzana Janković, Emina Grgurević Dujmić, Giulia Malatestinić

Sažetak


Unazad desetak godina došlo je do intenzivnog razvoja područja Ekonomike zdravstva (Health economics) u svijetu. U sklopu te interdisciplinarne znanosti, koja pokušava dati odgovor na pitanje kako najučinkovitije alocirati oskudna sredstva unutar zdravstvenog sustava, usvajaju se i razvijaju znanja i tehnike kojima se služimo u procesu elicitiranja preferencija pacijenata vezanih uz zdravstvene usluge. Iste uzimamo u obzir pri formuliranju zdravstvenih intervencija, unapređenju kvalitete usluga ili, primjerice, odabiru preporučene terapije. Najzanimljivija, primjenjenija i najmodernija inačica Conjoint analize, koja najbolje obuhvaća dinamičnost i heterogenost dobara i usluga u zdravstvenom sustavu, jest metoda „diskretnog, određenog, osebujnog“ izbora ili Discrete choice experiment (DCE). Njome se dolazi do strukturiranih zaključaka o stvarnim preferencijama ispitanika, vezanima uz objekt istraživanja, i o mogućem trade-off između varijabli kojima ga opisujemo. Drugo, dolazimo do odgovora na pitanje: u kojem iznosu bi pacijenti sami bili voljni financirati neke od elemenata (varijabli) zdravstvenog dobra ili usluge (marginal willingness to pay – MWTP) i dobro ili uslugu u cjelini (total willingness to pay – WTP). Trendovi ispitivanja preferencija i njihova integracija u proces odlučivanja ne smiju zaobići ni zdravstveni sustav u Hrvatskoj. Osim što osnova za donošenje odluka u sustavu mora biti temeljena na medicinskoj i ekonomskoj argumentaciji, za kvalitetnu dogradnju potrebno je uvažiti preferencije onih kojima se usluge nude.

Ključne riječi


elicitiranje preferencija pacijenata; conjoint analiza; discrete choice experiment; willingness to pay (WTP); marginal willingness to pay (MWTP)

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja