Učestalost izolacije Escherichia coli O157 iz hrane

Ivancica Kovacek

Sažetak


Svako živo biće, pa tako i čovjek, za svoj normalan rast i održavanje fiziološkog statusa osjeća potrebu za hranom. Hrana je izvor hranjivih tvari za ljude i životinje, ali istodobno može poslužiti kao podloga za rast i razmnožavanje brojnih mikroorganizama.

Svrha mikrobiološke kontrole namirnica je proizvodnja zdravstveno ispravne hrane sigurne za ljudski užitak. U mikrobiologiji namirnica pojam hrane sigurne za potrošnju podrazumijeva hranu u kojoj nema patogenih bakterija ili ih ima toliko da u ljudi ne mogu uzrokovati zdravstvene poteškoće. Najčešći uzročnici bolesti kontaminiranom hranom pripadaju rodovima Salmonella, Staphylococcus, Clostridium, Escherichia i druge.


Ključne riječi


E.coli O157; kontaminirana hrana

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja