IMUNIZACIJA ŠTIĆENIKA GERONTOLOŠKOG CENTRA U SUBOTICI VAKCINOM PROTIV STREPTOCOCCUS-A PNEUMONIAE

Dragica Kovačević Berić

Sažetak


Streptococcus pneumoniae najčešći je bakterijski uzročnik pneumonije i odgovoran je za oko 35% upala pluća kod odraslih u opštoj populaciji, te oko 50% pneumonija stečenih u bolnici. Smrtnost od pneumokokne upale pluća kod osoba starije životne dobi kreće se između 10% i 20%, od bakterijemije približno 60%, a od meningitisa i 80%. Specifična zaštita se postiže vakcinacijom savremenom polivalentnom vakcinom.

U Gerontološkom centru u Subotici vakcinom Pneumo23 vakcinisano je ukupno 433 lica, i to 360 štićenika i 73 zdravstvena radnika, što čini 83% od predviđenog broja.

Najbolji rezultati sprovedene imunizacije su postignuti u redukciji kliconoštva. Registrovano je da se čak četvorostruko umanjilo nosilaštvo pneumokoka kako kod vakcinisanih, tako i posredno, kod nevakcinisanih lica. Očekivano smanjenje viška smrtnosti u epidemiji gripa, kao i smanjenje opšte stope mortaliteta, te smanjenje troškova ambulantnog i bolničkog lečenja, moći će se sagledavati po isteku dužeg vremenskog perioda.


Ključne riječi


Streptococcus pneumoniae, pneumonija, kliconoštvo, vakcinacija

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja