Sladoled, ugodne kalorije

Marijan Katalenić

Sažetak


Zapisano  je da je rimski car  Neron , miješao se led donesen s planina s voćnim sokovima i dobivao vodeni pripravak sličan sladoledu koji mi zovemo sorbet . U Rimu je bila navika miješati snijeg s medom i usitnjenim voćem. 
Kineski kralj Tang od Shanga miješao je led i mlijeko , a tu ledeni pripravak prvi je kušao Marko Polo koji u svome zapisu „Milijun“ opisuje slasticu sličnu današnjem sladoledu koja se posluživala na dvoru Kublaj-kana.
Ipak za pravi sladoled u Europu donijeli su Arapi koji su za vrijeme svoje vladavine na Siciliji upoznali Talijane s vještinom zamrzavanja sladoledne kreme . 
Sladoled je postao opće prihvaćen tek nakon 1500 godine , kada je serviran na svadbi Katarine de Medici i francuskog kralja Henryja II. 

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja