Masti i ulja u prehrani

Marijan Katalenić

Sažetak


Masti i ulja su različita konzistencija masnoća i sastavni su dio ljudske prehrane, a energetska vrijednost je  više od 2 puta veća  od iste količine šećera i bjelančevina.  Nakupljene u organizmu služe kao rezerva u danima moguće oskudice  i kroz stoljeća su takvi ljudi bili uzor bogatstva, uspjeha  i ljepote.  
Razvojem medicine, istraživanja su nedvojbeno pokazala štetnost nakupljanja masnih rezervi u organizmu, kao i značajno skraćenje života takvih osoba. To znači da se može zaboraviti slika iz djetinjstva kada se mast mazala na kruh s dodatkom šećera ili crvene paprike ili ispržiti jaje na svinjskoj masti i još uz to popržiti malo špeka da se dobije dobar miris. Ako to netko radi učestalo, sigurno to radi s visokim rizikom za zdravlje.

Ključne riječi


diet; food; fats; oils

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja