Ugljikohidrati u glavnom obroku dječjih vrtića Osijeka

Marina Valek, Zdravko Ebling, Belita Laslavić, Nada Pitlik

Sažetak


Služba zdravstvene ekologije Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije od 1997. kontrolira energetsku vrijednost i kvalitetu glavnog obroka dječjih vrtića grada Osijeka. 
Analiza rezultata je pokazala da je prosječna energetska vrijednost obroka za 13% viša od preporučene. Ugljikohidrati su zastupljeni s 50%, po tipu su složeni, a porijeklom iz brašna i proizvoda od brašna, riže i krumpira. Potrebna su dodatna, ciljana ispitivanja kvalitete javne prehrane na području cijele Županije. 
Podaci o zdravstvenom stanju populacije na području Županije ne ukazuju na povišenu učestalost poremećaja koji se povezuju s nepravilnom prehranom kod djece predškolske dobi. 

Ključne riječi


prehrambene navike; ugljikohidrati; makronutrijenti

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja