Djelotvorno znanje

Slobodan Lang

Sažetak


Vrijeme je za Štampara

 

Škola narodnog zdravlja se vraća k sebi na Zeleni Štamparov brijeg, nakon tri godine izbivanja i podstanarstva. Prekrasna žuto obojena zgrada stoji poviše Zagreba, i pridružuje se vrhovima Hrvatske. Na Markovom trgu je sjedište Hrvatske države, na Kaptolu crkve a poviše Gupčeve zvijezde – hrvatskog zdravlja.

Za vrijeme dok je Škola bila zatvorena, javno zdravstvo je živjelo.

Održali smo Prvi Hrvatski kongres preventivne medicine i unapređenja zdravlja, na kojem je sudjelovalo više od tisuću učesnika, iznijelo oko 400 značajnih istupa, okruglih stolova i postera. Sudjelovao je i Predsjednik Republike, šef Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije, Nadbiskup zagrebački, ministar zdravstva, visoki stručnjak Centra za kontrolu bolesti iz Atlanti i mnogi drugi. Pokazana je i moć i potencijal politike zdravlja za Hrvatsku i iz Hrvatske za svijet. Pokazali smo da je cijela Hrvatska baza preventive i unapređenja zdravlja, a da je zalaganje za zdravlje ključno određenje suverenosti naroda i države u 21 stoljeću. Iznijeli smo koncept globalnog puzzlea zdravlja i istaknuli da brigom za zdravlje u Hrvatskoj provodimo svoj dio globalne odgovornosti. Usvojili smo povelju profesionalnosti u preventivi i donijeli odluku o pokretanju Hrvatskog Časopisa za Javno Zdravstvo. Nakon dvije godine, obratili smo se Predsjedniku Republike i predložili da bude pokrovitelj Drugog kongresa, tj. to postane tradicija i redovita obaveza Predsjednika države – redovito okupljanje politike, struke, civilne zajednice i vjere u sagledavanju zdravlja naroda.


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja