Bibliografske baze podataka (Bibliographic data - bases)

Jelka Petrak

Sažetak


Medline naš svagdašnji!

 

Nema onoga tko se bavi medicinom na bilo koji način, a da barem nije čuo za Medline! Nema onoga kome je trebala provjerena i pouzdana medicinska informacija, a da nije pretraživao Medline! Medline je dio našeg svakodnevnog profesionalnog života, pouzdanik koji odgovara na sva naša pitanja.

 

Medline je najveća bibliografska baza podataka u području medicine. Sadržava podatke o radovima objavljenim u više od 4.800 časopisa iz 70 zemalja. Među njima se u ovome trenutku nalazi i 9 hrvatskih časopisa (Acta pharmaceutica,  Acta dermatovenerologica CroaticaActa medica CroaticaArhiv za higijenu rada i toksikologiju,  Collegium antropologicumCroatian medical journal,  Liječničkivjesnik,  Psychiatria Danubina i Reumatizam). Najveća prednost Medlinea otvoreni je i besplatni pristup s pomoću web sustava za pretraživanje PubMed kojega razvija National Center forBiotechnology Information (NCBI) pri National Library of Medicine (Bethesda, SAD). Medline je dostupan sa svakoga računala koji je spojen s internetom na adresi http://www.pubmed.gov. To je, međutim, samo jedan od razloga ogromne popularnosti te baze podataka, čemu je dokazom po više od 70 milijuna pretraživanja svakoga mjeseca u 2005. godini. A što su ostali razlozi?


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja