Lijekovi (Pharmaceuticals)

Josip Čulig

Sažetak


Što je to EURO-MED-STAT ?

U ožujku 2004.godine objavljen je The Library od European Union Pharmaceutical Indicators kao prvi proizvod Radne grupe EURO-MED-STAT. Više od 100.000 medicinskih proizvoda je registrirano u zemljama Europske Unije. Godišnja vrijednost prodaje tih proizvoda je oko 100 milijardi eura. Procjenjuje se da 2/3 financijskih sredstava osiguraju državne institucije. Jasno da ovako značajna potrošnja lijekova ima itekakav utjecaj na javno zdravstvo i to u najmanje 4 kategorije:

  1. Lijekovi imaju značajan terapijski učinak: Sprječavaju razvoj bolesti i unapređuju kvalitetu života.
  2. Lijekovi mogu uzrokovati bolesti zbog pogrešnog propisivanja ili primjene. Na taj način uzrokuju dvostruko negativan učinak: pogoršanje zdravlja i dodatni trošak za liječenje.
  3. Lijekovi predstavljaju značajan financijski izdatak koji se na godišnjoj razini   povećava više od drugih segmenata zdravstvene zaštite. 
  4. Upotreba farmaceutskih proizvoda ima i određene ekotoksikološke učinke koji se prilično podcjenjuju. Tu nije samo zbrinjavanje lijekova kojima je prošao rok upotrebe, nego i svih drugih vrsta otpadnih tvari, zagađenje rezervi pitke vode, poljoprivrednog tla i drugog okoliša.

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja