Narodni zdravstveni list (People’s health journal)

Svjetlana Gašparović Babić

Sažetak


Prvi broj Narodnog zdravstvenog lista, u izdanju Zavoda za zaštitu zdravlja, izašao je iz tiska 7. travnja 1958. godine, na Dan zdravlja, kao mjesečnik za zdravstveno prosvjećivanje. Na stranicama velikoga novinskog formata razmatrao je široku zdravstvenu problematiku radi informiranja i poučavanja svojih čitatelja. Suradnici su bili pretežno zdravstveni radnici: liječnici, zdravstveni tehničari, medicinske sestre, ali i prosvjetni radnici, psiholozi i drugi. Tematika je bila usmjerena na preventivne mjere radi kolektivne zaštite narodnog i individualnog zdravlja.
S godinama izlaženja sadržaj lista se mijenjao u skladu s napretkom struke i novinama u zdravstvu. Pisalo se o zaraznim bolestima koje su tada bile vodeći javnozdravstveni problem, o razvoju zdravstvene službe, otvaranju novih zdravstvenih objekata, počecima uporabe ultrazvuka i lasera u medicini. Aktualnost je bila odlika lista od početka njegova izlaženja. Članci su uvijek bili primjereni vremenu i razvoju zdravstva i medicinske znanosti. 

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja