Kiselost bezalkoholnih pića i njihova uloga u zdravlju

Renata Josipović

Sažetak


Neka pića konzumiramo zbog njihove prehrambene vrijednosti, npr. mlijeko, a druga opet zbog njihovog svojstva da gase žeđ, stimulirajućeg efekta, ili jednostavno zato što su ugodna. Konzumiranje bezalkoholnih pića, uključujući gazirana pića, voćne sokove i sportska pića, u posljednjih je pedesetak godina u stalnom povećanju, i ovaj trend ne pokazuje znakove zaustavljanja. Kontinuirano povećavanje konzumacije bezalkoholnih pića kod adolescenata izaziva zabrinutost oko zdravstvenih efekata. Bezalkoholna pića generalno su slatka, aromatizirana, zakiseljena, obojena, mogu sadržavati ugljični dioksid i konzervanse. 

Ključne riječi


bezalkoholna pića; kiselost; pH vrijednost; fosforna kiselina; zdravlje; zubi

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja