Uvod u temu promicanja zdravlja (Introduction to the subject of health promotion)

Sanja Musić Milanović

Sažetak


Zdravlje je jedna od najvažnijih stvari u našem životu. Ipak, zdravlje se uzima "zdravo za gotovo". Čini se kao da je zdravlje nešto u što ne treba ulagati i o njemu se govori tek kada se pojavi bolest. Međutim, ono je izvor svakodnevnog života; dobro zdravlje pojedinca pozitivno djeluje na osoban, ali i ukupan društveni razvoj.
Promicanje zdravlja kombinacija je zdravstvene edukacije, zdravstvene zaštite i organizacije zdravstvenog sustava koja se poduzima da unaprijedi zdravlje populacije, uz njihovo aktivno sudjelovanje. Ideja promicanja zdravlja nije nova, uz nekoliko pokušaja prominencije u prvoj polovini 20. stoljeća, njeno stasanje kao organizirane discipline može se uočiti 1974. godine, kada je tadašnji kanadski ministar zdravstva objavio dokument „Nove perspektive zdravlja stanovnika Kanade“, gdje je identificirao promicanje zdravlja kao ključnu strategiju. Kanadu slijede Švedska i Sjedinjene Američke Države. Prva međunarodna konferencija o promicanju zdravlja 1986. godine objedinila je rastući interes, rezultirajući Otawskom poveljom o promicanju zdravlja, koja je osnažila promicanje zdravlja u cijelom svijetu.

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja