Zaštita duševnog zdravlja djece i mladih započinje u najranijem djetinjstvu (Children and adolescent mental health protection begins in the earliest childhood)

Mirela Grbić

Sažetak


Elaborirajući višegodišnji rad s eksperimentatorima, konzumentima i ovisnicima, te njihovim članovima obitelji, uočeno je da odnosi u primarnoj obitelji znaju biti značajno poremećeni ili oslabljeni. Disfunkcionalnost obiteljskog sustava je naglašena, a psihodinamika narušena, što se značajno odražava na komunikaciju u obitelji (Nikolić S., 1996.). 
Kako odnos roditelj-dijete započinje «čak i prije začeća», roditeljskim maštanjima, obiteljskim sjećanjima….prevenciju treba provoditi od najranije životne dobi svakog djeteta! (Nikolić S.,1998.)

Kontinuitet preventivnih aktivnosti započetih prije sedam godina pod nazivom «Zaštita duševnog zdravlja u obitelji, vrtiću ili u drugoj ustanovi u kojoj dijete boravi i/ili živi», potrebno je i dalje podržavati i razvijati, kako bi navedene aktivnosti u sprječavanju bolesti ovisnosti i drugih rizičnih ponašanja već u ranom životnom dobu, svakog pojedinca i obitelji opravdale zasluženo i potrebno mjesto.


Ključne riječi


rani odnos majka-dijete, uloga oca, obitelj je sustav

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja