Djelovanje odjela za toksikologiju Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije (Operation of the Splitsko Dalmatinska County Public Health Institute’s Toxicology Department)

Jasmina Suton, Zlatka Knezović

Sažetak


Odjel za toksikologiju djeluje od 1999. godine u Službi za zdravstvenu ekologiju. Voditelj Odjela je magistra farmacije, specijalistkinja toksikološke kemije. 
Organizacijski Odjel čine dva odsjeka:
- Odsjek za određivanje alkohola u krvi i urinu
- Odsjek za određivanje sredstava ovisnosti u urinu
 Djelatnost Odjela obuhvaća sanitarnu kemijsku toksikologiju (uzorke vode, namirnica i predmeta opće uporabe), kliničku kemijsku toksikologiju (biološki materijal - urin i krv), te nastavnu djelatnost.
 Djelatnost sanitarne kemijske toksikologije odnosi se na izvide različitih incidenata u suradnji sa MUP-om (nesreća pri rezanju vanjske oplate frigo broda u Brodotrogiru, nadzor nad transportom vinil klorida iz tvornice Adriachem u Kaštel Sućurcu, izvid u KB "Split" nakon smrti trudnice zbog neispravnog aparata za anesteziju, izvidi zbog  različitih ekoincidenata uslijed nestručnog i nesavjesnog rukovanja kemikalijama).
 U području kliničke kemijske toksikologije obavljaju se analize biološkog materijala (krv i urin) na prisutnost sredstava ovisnosti i alkohola. U listopadu 2000. godine Rješenjem Ministarstva zdravstva i Ministarstva unutarnjih poslova, ZZJZ - Odjel za toksikologiju dobio je ovlaštenje za određivanje sredstava ovisnosti i alkohola u biološkom materijalu. Pretrage na prisutnost sredstava ovisnosti i alkohola obavljaju se za potrebe:
- MUP-a,
- Županijskih sudova,  
- komuna i udruga za borbu protiv ovisnosti,
- Hrvatske vojske,
- KB "Split", Klinike za ženske bolesti i porode, Kliničkog odjela za neonatologiju,
- KB "Split", Klinike za dječje bolesti,
- KB "Split", Klinički zavod za patologiju, sudsku medicinu i citologiju,
- ordinacija medicine rada (pomorci, pregledi pri zapošljavanju),
- primarne zdravstvene zaštite, ordinacija obiteljske medicine.
Odjel za toksikologiju ostvaruje uspješnu suradnju s Odjelom za krvlju i spolno prenosive bolesti i  Službom za bolesti ovisnosti  ZZJZ Split.

Ključne riječi


toksikologija, organizacija i rad odjela

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja