Rad Odjela za dijagnosticiranje parazitoza (Parasitosis Diagnostics Department)

Katarina Šiško Kraljević

Sažetak


Laboratorijska dijagnostika bolesti uzrokovanih parazitima temelji se na izravnoj makroskopskoj, a osobito mikroskopskoj pretrazi uzoraka i dokazivanju različitih dijagnostičkih oblika parazita u njima.

Najveći broj parazita nalazi se u probavnom sustavu, tako da je i najveći broj uzoraka ovog Odjela upravo iz probavnoga sustava (stolice, perianalni otisci), u znatno manjem broju slijede uzorci iz urogenitalnoga sustava (urin, obrisci rodnice, uretre) te uzorci krvi.

Svaki se uzorak stolice pregledava:

  • mikroskopiranjem nativnoga preparata
  • mikroskopiranjem preparata uzorka obrađenog metodom koncentracije (MIFC).

Prema potrebi radi se i trajni preparat, obojen modifikacijom postupka po Ziehl-Neelsenu (pretraga na oociste kokcidija); koprokultura ličinki nematoda; pregled čitavog volumena stolice na proglotide trakavica i crijevne crve. Razlikovanje patogene vrste Entamoeba histolytica od apatogenih vrsta trenutno se temelji na mikroskopskom izgledu pokretnih trofozoita dobivenih provokacijom stolice davanjem gorke soli. Metoda izbora za dijagnozu infekcije sEnterobius vermicularis ili malom dječjom glistom je mikroskopiranje perianalnoga otiska. Za dijagnostiku krvno tkivnih protozoa, u prvom redu malarije (uzročnik Plasmodium spp.) koriste se trajni preparati obojeni po Giemsa-Romanowskom, i to razmaz periferne krvi i gusta kap.


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja