Epidemiološke osobitosti tuberkuloze na području Splitsko-dalmatinske županije (TB Diagnosis Department)

Anamarija Jurčev Savičević

Sažetak


Tuberkuloza, jedna od najstarijih bolesti ljudskog roda, i danas, u trećem tisućljeću liječnicima predstavlja veliki izazov. To je bolest posebne patogeneze i kompleksne imunologije što je i razlogom nepostojanja adekvatnog dijagnostičkog testa i što cjepivo nema potpunu učinkovitost. Sve su to aspekti na kojima znanstvenici intezivno rade. Tuberkuloza danas u svijetu je povezana s HIV-infekcijom, siromaštvom, beskućništvom, ovisnosti o drogi i alkoholu, rezistencijom i multirezistencijom na antitubekulotike, bolestima moderne civilizacije poput malignoma, dijabetesa, bubrežne insuficijencije i sl., te sa sve većom pojavnosti u starijim dobnim skupinama u vremenu kad se produžava očekivano trajanje života. 
Prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije, tuberkuloza je i dalje veliki globalni problem. Smatra se da godišnje skoro 9 milijuna oboli od tuberkuloze, a skoro 2  milijuna umre. U vrijeme otkrića uzročnika (1882. g. M. tuberculosis otkrio je dr Robert Koch) zaražen je bio svaki sedmi čovjek na svijetu, a danas je to svaki treći, dakle ukupno dvije milijarde ljudi.
Prema podatcima Registra tuberkuloze HZJZ-a, u Hrvatskoj je broj novooboljelih u regresiji od 50-tih godina prošlog stoljeća, kad se bilježilo preko 20 000 novooboljelih godišnje. Prema istim podatcima, u Hrvatskoj je u 2004. g. zabilježeno 1297 novooboljelih.

Ključne riječi


tuberkuloza, Splitsko-dalmatinska županija

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja