Novi pristupi bržem razvoju perinatalne skrbi u Hrvatskoj (New approaches to perinatal care development in Croatia)

Ankica Smoljanović, Ivana Bočina, Marijana Miljaković

Sažetak


U Hrvatskoj se još uvijek primarno promatra i nadzire somatski aspekt zdravstvenog stanja trudnice/trudnoće, dok je u zemljama sa zavidnim perinatalnim ishodima, područje perinatalne skrbi prošireno izvan striktno medicinskih posjeta/pregleda na javno zdravstvenu intervenciju. 
Kako je populacija perinatalno umrlih u Hrvatskoj relativno mala, zbog bržeg poboljšanja određivanja zdravstvenog stanja i potreba te populacije, podatke o mortalitetu obvezno i nužno je nadopuniti statističkim podatcima o morbiditetu kao i svim dostupnim podatcima standardiziranih socijalno-bioloških obilježja. 
Informatizacija hrvatskog javnog zdravstva omogućava pretraživanje i valjano povezivanje podataka iz/između različitih izvora podataka, jer se podatkom o trudnici/rodilji/majci slijede i vežu podatci o novorođenčetu, što omogućava izradu recentnih i relevantnih pokazatelja maternalnih i novorođenačkih ishoda, te mjerenje učinkovitosti svake sastavnice skrbi i primjenjenih zdravstvenih mjera odnosno intervencija. 
U svrhu ostvarenja očekivane potpore svih uključenih djelatnosti na svim razinama zdravstvene zaštite u davanju svog doprinosa zdravom materintvu, nužno je uspostaviti sofisticirane metode za prikupljanje podataka o perinatalnim ishodima i formirati sveobuhvatni, nacionalni elektronski zapis, kako bi na znanstveno utemeljen način procjenili odnose određenih mjera/intervencija s ishodima, te odgovorili zahtjevima vremena u kojem živimo.

Ključne riječi


perinatalna skrb, perinatalna obilježja, informatizacija perinatalne skrbi, organizacija perinatalne skrbi

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja