Suzana Mušković - epidemiologinja i pjesnikinja

Suzana Mušković

Sažetak


Suzana Mušković, dr.med., spec. epidemiolog, rođena je 1962. god. u Vinežu kraj Labina. Zaposlena je u labinskoj ispostavi Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Pjesništvom se bavi dvadesetak godina. 
1999. god. objavila je zbirku pjesama “ Zatvorena vrata ”, napisanu na književnom hrvatskom jeziku. Piše i na labinskom dijalektu 
(cakavici), pjesme su joj objavljivane u zajedničkim zbirkama poezije “Verši na šterni “ 2001., 2002., 2003. i 2005. godine. Poezija joj je intimna, lirska; a u dijalektalnom izričaju nerijetko se bavi i socijalnom tematikom.
Prim. dr. sci. Ljubomir Radovančević u recenziji zbirke 
“ Zatvorena vrata” kaže: “Nadasve emocionalno, ali i filozofski- refleksivno intonirana, formalno skladna, ova poezija, kao i cijela koncepcija knjige, osvježava u pogledu veličine ostvarenja novije hrvatske poezije… Pjesme ove zbirke jednostavne su, a duboke; riječi jasnih i nesuvišnih…One su, kao i prateće skulpture Mediteranskog kiparskog simpozija u pejzažu, usječene u sjećanje kao obrisi estetskog autoričinog proživljavanja i stvaranja. Vjerojatno je pjesnikinju, u suočenju s bolom, njena liječnička profesija inspirirala za stihove: 
“ kao bolesnik koji traži još jedan ubod / s nadom / da će bolest proći“ (Izlječenje). Knjiga je izvjesna retrospektiva ponajboljih pjesama nastalih potiho, tijekom dvadesetogodišnjeg razdoblja. Sve u svemu, ovo je osjećajna, razumljiva (intelektualno - emocionalno stimulativna) poezija sakupljena u autoričinoj prvoj, dobroj i lijepoj knjizi.”

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja