Štrajk liječnika u Hrvatskoj 2005 (1/7)

Borna Cafuk

Sažetak


Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja i njegov Dodatak - Strukovni kolektivni ugovor za liječničku i stomatološku djelatnost, potpisani su 8. prosinca 2004. godine, na radost četiri sindikata i nakon dugih četiriju godina pregovaranja. No, radost je bila kratka vijeka.

Trajala je čitavih 24 sata, a tada su Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske ZSSH (Samostalni sindikat ZSSH), Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i medicinskih tehničara (Hrvatski strukovni sindikat MS i MT) i Sindikat zdravstva, socijalne zaštite i mirovinsko-socijalnog osiguranja (Sindikat zdravstva, SZ i MIOH) ustvrdili da su ih grubo prevarili, izmanipulirali i obmanuli ministar zdravstva i socijalne skrbi prof. dr. Andrija Hebrang i predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) dr. Ivica Babić. Naime, sindikati su ustvrdili da je Hebrang umjesto obećane jedne odredbe o dodatku za liječničku odgovornost od 10 posto, koju je trebao sadržavati aneks granskog kolektivnog ugovora (GKU) za zdravstvo, potpisao čitav strukovni kolektivni ugovor (SKU) za liječnike i stomatologe i prekršio Zakon o radu.


Ključne riječi


štrajk, liječnički sindikat, kolektivni ugovor

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja