Štrajk liječnika u Hrvatskoj 2003 - pregled po danima štrajka

Borna Cafuk

Sažetak


DAN PRIJE – 14. siječnja

Od štrajka upozorenja hrvatskih liječnika 27. lipnja 2002. prošlo je gotovo točno pola godine. Ministarstvo zdravstva i Vlada Republike Hrvatske u međuvremenu nisu uvažili zahtjeve Hrvatskog liječničkog sindikata za primjerenom osnovnom plaćom liječnika (za liječnika dvije prosječne plaće, a za liječnika specijalista dvije i pol prosječne plaće isplaćene u RH), primjerenom cijenom glavarine u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, zaštitom stečenih prava i potpisivanjem strukovnoga kolektivnog ugovora.

Ministar zdravstva dr. Andro Vlahušić izjavljuje da je HLS najavio neobičan štrajk za vrijeme kojeg će se raditi, te da neće štrajkati više od osam posto liječnika u bolnicama. Ministru nije jasno zašto liječnici namjeravaju štrajkati budući da im je u Kolektivnom ugovoru ponuđena zaštita nezaposlenih, financiranje obvezne edukacije, dodaci na uvjete rada, te nagrađivanje prema rezultatima rada, mogućnost dopunskog rada i sudjelovanje u zaradi zdravstvene ustanove na tržištu. Na liječničke se zahtjeve ne može pristati jer bi se time narušio čitav sustav plaća.

            U HTV-ovoj emisiji «Forum» Vlahušić izjavljuje da je jasno zašto predsjednik HLS-a dr. Ivica Babić ističe da je bilo bolje u vrijeme HDZ-a kada je u sustavu zdravstva bilo četiri milijarde kuna manje. Vidi se, veli ministar, za što se Babić i liječnici bore, te poziva građane da otiđu u bolnice na sve pretrage i preglede, jer  štrajkat će, tvrdi, samo osam posto liječnika.


Ključne riječi


liječnici, štrajk, kolektivni ugovor

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja