Maslinovo ulje i utjecaj na zdravlje

Olga Dabović Rac, Vesna Hrastar-Kostešić, Liviana Mandalinić, Olivera Koprivnjak

Sažetak


Upotreba maslinovog ulja u prehrani mediteranskih zemalja je zapravo dio tradicije. Naime, osim svakodnevne upotrebe maslinovog ulja kao začinske masnoće, druge karakteristike mediteranske prehrane su: 
- obilje svježeg sezonskog voća i povrća, 
- upotreba začinskog i samoniklog bilja, 
- žitarice od cjelovitog zrna i njihovi proizvodi, 
- razne mahunarke, 
- puno ribe u prehrani,
- od mesa prednost imaju krte vrste mesa kao i divljač, 
- mliječni proizvodi, osobito razne vrste sireva,
- ograničena upotreba crnog vina, do jedne čaše dnevno, također je dio mediteranskog načina prehrane,
- priprema namirnica kuhanjem na pari, pirjanjem na malo masnoće, primjenom tzv. zdravih roštilja, a izbjegavati pečenje u dubokoj masnoći.

Ključne riječi


djevičansko maslinovo ulje, promicanje pravilne prehrane, senzorska svojstva, Udruga senzorskih analitičara maslinovih ulja

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja