Dijagnostika tuberkuloze u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije u periodu od 1994. do 2004. godine

Mirna Vranić-Ladavac

Sažetak


Laboratorij za dijagnostiku tuberkuloze dio je Službe za mikrobiologiju s parazitologijom Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Osnovan je 1. listopada 1956. godine pri Higijenskom zavodu u Puli i od tada se u Zavodu redovito radi dijagnostika tuberkuloze i vodi evidencija oboljelih.
Naš laboratorij je organiziran prema europskim kriterijima i standardima koji su prihvaćeni u Hrvatskoj, a prema kojima je bakteriološka dijagnostika tuberkuloze organizirana na tri razine. Zavod pruža usluge druge razine većeg TBC laboratorija što uključuje mikroskopske analize, kultivaciju, identifikaciju i test osjetljivosti  M. tuberculosis. Obavezno se prijavljuju BK pozitivni pacijenti i podnosi godišnji izvještaj o radu. Samo se izolirane atipične bakterije šalju na identifikaciju u referalni državni TBC laboratorij treće razine pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Zagrebu. Redovita kontrola kvalitete rada županijskih TBC laboratorija se provodi od 1996. godine od strane referalnog laboratorija HZZJZ. 

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja