Epidemije Trihineloze u Istri 2002. i 2004. godine

Vlasta Skopljak

Sažetak


U kratkom, dvogodišnjem razdoblju u Istarskoj su županiji izbile dvije epidemije trihineloze. Trihineloze u Istri nema tako da se kod pojave bolesti kod ljudi uvijek radi o importiranoj bolesti. 
U ove dvije epidemije, 2002. i 2004. godine, obolio je veći broj osoba (u prvoj 151, a u drugoj u Puli 36). U oba slučaja do zaražavanja je došlo konzumiranjem polusuhih svinjskih proizvoda kupljenih u javnoj distribuciji, ne termički ili nedovoljno termički obrađenih. Populacija zahvaćena prvom epidemijom je sa područja cijele Istre ali i iz Rijeke, kao i iz Italije. Suhomesnati svinjski proizvodi proizveli su se u Poreču od mesa dobavljenog iz istočne Slavonije.
U drugoj epidemiji je bilo 36 oboljelih, svi su iz Pule, a zarazili su se konzumiranjem polusuhih slavonskih kobasica, također bez termičke obrade, koje su kupili u trgovini proizvođača iz Slavonije u Puli i u mesnici koja je od istog proizvođača nabavljala iste kobasice. Istovremeno je oboljelih bilo i u Slavonskom Brodu, gdje je oboljelo oko 63 osoba.

Ključne riječi


trihineloza, polusuhi svinjski proizvodi, importirana bolest, javna distribucija

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja