Unapređenje kvalitete prehrane sa epidemiološkim nadzorom u predškolskim ustanovama na području Istarske županije od 2000. do 2004.

Olga Dabović Rac, Sunčica Matanić-Stojanović

Sažetak


Djeca predškolske dobi su osjetljivi dio populacije za čiji je intezivni rast i razvoj neophodna pravilna prehrana.
Djeca koja borave u predškolskim ustanovama 8-10 sati trebaju dobiti 75% ukupnih dnevnih energetskih i prehrambenih potreba i to u četiri obroka: zajutrak (25%), doručak (10%), ručak (30%) i užina (10). 
U Županiji se pod nadzorom nalaze 27 centralnih vrtića, u kojima se obavlja priprema i distribucija obroka, te 25 područnih i 16 privatnih vrtića u kojima se distribuiraju obroci. Od 1995. sustavno se prati kvaliteta prehrane i provodi nadzor. 
Cilj rada je prikazati određene nedostatke i pomake u prehrani predškolaca. 
Metode: kemijska i računska analiza cjelodnevnih obroka, analiza briseva čistoće, epidemiološki izvid u svakom objektu. 
Rezultati: u promatranom razdoblju od 2000. do 2004. primjetan je znatan pomak u izboru namirnica. Također je u većini vrtića zabilježen porast unosa kalcija i magnezija, dok je unos željeza u nekim vrtićima i dalje problematičan. Energetski unos je u većini objekata zadovoljavajući. Problem su jedino objekti koji nemaju užinu ili popodnevni međuobrok. Rezultati računske analize ukazuju također na kontinuirano optimalan unos vitamina. 
Zaključak: potreba uvođenja užine kao četvrtog obroka u vrtićima koji nemaju užinu, te daljnji rad na edukaciji svih neposredno vezanih za prehranu predškolaca.

Ključne riječi


predškolci, prehrana, unapređenje.

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja