Dvanaest godina Ljetne škole unapređenja zdravlja - Motovun "Grad zdravlja"

Duško Popović

Sažetak


Motovun je smješten u središtu Istre, na vrhu strma brežuljka koji dominira dolinom rijeke Mirne, a razvio se na mjestu prapovijesne gradine. Od ranog srednjeg vijeka utvrda mijenja feudalne gospodare, a od 1278. do 1779. u vlasništvu je Venecije. Najstarija, kružna jezgra naselja zaštićena je dobro očuvanim zidinama iz XIII/XIV. stoljeća, s četvorougaonim obrambenim kulama. Unutrašnja gradska vrata imaju ranogotička obilježja. Među zgradama predgrađa nalazi se i hospicij iz 1622. godine. Gradska loža, iz XVII. stoljeća, smještena je poput vidikovca na platou bivše obrambene kule. Prepoznatljivi simbol Motovuna, romaničko-gotička zvonik-kula s nazubljenim prsobranom je, kao i zidine, iz XIII/XIV. stoljeća. Ispod cijelog središnjeg trga nalazi se spremište javne cisterne.
Od 1978. godine Motovun Group Association, međunarodno udruženje izdavača, sa sjedištem u švicarskom Lucernu, obnavlja i uređuje zgradu na središnjem motovunskom trgu i organizira svakogodišnje susrete svjetske izdavačke elite. Početkom devedesetih u zgradi je Međunarodni centar hrvatskih sveučilišta u Istri, a od 1994. godine u toj se zgradi, i u drugim motovunskim prostorima, održava Ljetna škola unapređenja zdravlja.     

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja