Multirezistentna tuberkuloza(MDR-TB)-ipak se liječi

Tajana Jalušić Glunčić

Sažetak


Tuberkuloza je zarazna bolest uzrokovana  s bakterijom Mycobacterium tuberculosis. Neliječena tuberkuloza u većine oboljelih vodi u smrt. Multirezistentna tuberkuloza (MDR TB) spada među najozbiljnije oblike tuberkuloze.Multirezistentna tuberkuloza (MDR TB) predstavlja istovremenu rezistenciju na dva najznačajnija baktericidna antituberkulotika izoniazid i rifampicin, sa i bez rezistencije na još neki od antituberkulotika.

 Prikazano je dugotrajno liječenje tuberkuloze pluća kod mlade studentice  koje je trajalo od  1999. do 2005.godine. Loša suradnja nadležnog liječnika, pulmologa i bolesnice ,nerazumijevanje težine bolesti od strane bolesnice i njezine obitelji dovela je kod nje do razvoja MDR-TB. Tek 2003.godine bolesnica shvaća ozbiljnost i težinu bolesti i započinje se kontrolirano dugotrajno i skupo liječenje, bolesnica se negativizira(dolazi do konverzije sputuma  nakon18 mjeseci) uz radološku regresiju nalaz na plućima.Liječena je ukupno 22 mjeseca.Naša bolesnica sada živi normalnim životom,pa je vidljivo da se isplati cijeli trud ,strpljenje i cijena liječenja.Redovito se kontrolira,zadnja kontrola u svibnju 2011.

Definitivno je konzistentno standardno liječenje tuberkuloze najbolja prevencija nastanka multirezistentne tuberkuloze. 

 


Ključne riječi


tuberkuloza;rezistencija;nove smjernice;kontrolirano liječenje

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja