Osobitosti korisnika i evaluacija elektroničkih tečajeva trajne medicinske izobrazbe na PLIVAmed.net portalu i web sjedištu Teleinterventna gastroenterologija (Tigel)

Ivana Klinar, Roland Pulanić, Hrvoje Iveković, Tamara Kurilić, Adrijana Belavić-Borčić

Sažetak


Provedeno je ispitivanje korisnika sudionika elektroničke trajne medicinske izobrazbe (e-TMI) u Hrvatskoj, putem web ankete, s ciljem uvida u demografske, i karakteristike korištenja Interneta među korisnicima. Također, evaluirani su postojeći tečajevi TMI je na PLIVAmed.net portalu te web sjedištu projekta "Teleinterventna gastroenterologija".

Anketni upitnik ispunio je 34% ispitanika (61/179). Bilo je 36% muških (22/61) i 64% (39/61) ženskih ispitanika, od kojih 91,8% (56/61) mlađe od 50 godina. Velik broj ispitanika (45,9%) koristi internet više od 5 godina, u prosjeku dnevno provedu manje od 2 sata (32,8%) i to uglavnom od kuće (78,8%), putem "dial-up" veze (80,3%). 

Ispitanicima su bila dostupna 4 tečaja, koji su uglavnom ocjenjeni korisnima u svakodnevnom radu (za tečaj "Gastroezofagelana bolest" 43,2% ispitanika, "Depresija i anksiozni poremećaji" 60%, "Dijagnostika i liječenje urogenitalnih infekcija i spolno prenosivih bolesti" 62,2 %,"Izabrana poglavlja iz kliničke farmakologije" 80,8%).

Među prednostima eTMI istaknute su pristup recentnim informacijama, mogućnost višekratnog čitanja sadržaja, mogućnost edukacije kolega koji rade u izoliranim sredinama (ispitanik br.7), te ušteda u financijskim izdatcima. S druge strane, kao glavne prepreke na putu šire primjene e-TMI., ispitanici navode slabu opremljenost i needuciranost u uporabi računalne opreme, dobne barijere, te nedostatak vremena i neadekvatnost ponuđenih tekstova (1 ispitanik).

U odnosu na tradicionalne, e-TMI, u ovom trenutku još je uvijek u zametcima. Potrebna su daljnja ispitivanja za provjeru dobno-spolnih razlika među liječnicima koji sudjeluju u e-TMI, u odnosu na druge liječnike, korisnike Interneta, kao i za procjenu učinkovitosti ovog oblika edukacije u svakodnevnoj kliničkoj praksi.

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja