Kritički osvrt: Sadržaj i iskustva implementacije bolničkog informacijskog sustava

Ivica Pale

Sažetak


Proces informatizacije bolničkih zdravstvenih ustanova svakako je značajni korak u  stalnom poboljšavanju zdravstvene skrbi za pacijenta, te povećavanju efikasnosti poslovanja bolničkih ustanova. Pored toga, kroz kreiranje integiranog informacijskog sustava u bolničkoj zdravstvenoj ustanovi stvaraju se nužne pretpostavke za uključivanje bolničkih ustanova u razvoj ukupnog informacijskog društva, što svakako predstavlja strateški cilj na razini Države.

Uvažavajući značaj informatizacije zdravstvenog sustava Republike Hrvatske, Ministarstvo zdravstva je svojom odlukom o načinu, vremenu i mjestu provođenja pokusnog rada za odabir Aplikativnog rješenja sa stavljanjem u funkciju integriranog bolničkog informacijskog sustava (IBIS, odnosno BIS) Republike Hrvatske iz ožujka 2003., pokrenulo pilot projekte u četiri bolničke ustanove u Hrvatskoj. Jedna od njih je i Opća bolnica “Sveti Duh”, u kojoj je projekt realiziran zajedničkim naporima zaposlenika bolnice i konzultantske kuće b4b d.o.o. iz Zagreba.

Cilj je ovog osvrta dati osnovni pregled realiziranja uvođenja integriranog informacijskog sustava u Opću bolnicu «Sveti Duh», a kroz prikaz samog informacijskog rješenja i opis projekta uvođenja.


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja