Novi sustav upravljanja cjepivima

Borna Pleše, Boris Barto, Marijan Erceg, Vanja Pajić, Ivan Pristaš

Sažetak


Uvod: U tijeku je implementacija informatičkog rješenja za upravljanje poslovnim procesima nabave, distribucije i skladištenja cjepiva, kao i pouzdano izvještavanje o provedenim djelatnostima i zalihama. Rješenje osmislio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, podržano je u platformi otvornog koda (OpenERP moduli nabava, skladište i distribucija) s ugovorenim održavanjem i stručnom i informatičkom podrškom svim korisnicima. Prilagođena je za specifične potrebe kontrole zaliha cjepiva koja se naručuju i distribuiraju prema godišnjem planu obaveznog cjepiva, ali omogućava i prihvat i distribuciju svih ostalih cjepiva.

Opis rješenja: Dionici predviđeni trenutnim planom implementacije sustava trenutno obuhvaćaju Hrvatski zavod za javno zdravstvo, svi županijski zavodi za javno zdravstvo Republike Hrvatske te centralni distributer koji obavlja poslove skladišta iz usluge te dostavu cjepiva iz centralnog skladišta na lokacije u županijskim zavodima i pripadajućim HE ispostavama s mogućnošću adekvatnog prihvata i skladištenja cjepiva. Radi veće kontrole i sigurnosti, predstavnicima navedenih dionika je dodjeljen personalizirani korisnički identitet koji sadrži primjereno ograničene ovlasti i onemogućava anoniman ili neovlašten rad.

Prednosti rješenja: Osim potpune kontrole nad procesom nabave te kontrole i distribucije cjepiva, sustav omogućava pouzdaniju organizaciju poslovnih procesa u lancu distribucije cjepiva kroz konstantan uvid u potrebe za cjepivom županijskih zavoda za javno zdravstvo te pripadajućih HE ispostava. Uspostavom ovakvog sustava slijede se globalni trendovi informatizacije poslovanja i ekološki standardi zbog djelomičnog eliminiranja potreba za vođenjem papirnate evidencije za svaki korak u procesu nabave, distribucije i upravljanja zalihama.

Budući koraci: Slijedeći korak je u suradnji s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje i predstavnicima cjepitelja (stručna društva i zavodi) pilotiranje sustava za individualno praćenje procijepljenosti prema službenom kalendaru koreištenjem dostupnih podataka iz CEZIHa i drugih izvora s ciljem objedinjavanja evidencije procijepljenosti građanima i zdravstvenim radnicima (eKnjižica na eGrađani i eKartonu).


Ključne riječi


cjepiva, informatičko rješenje

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja