Dostupnost informacija o cijepljenju – primjer projekta web stranice cijepljenje. hr

Maja Lang Morović, Maja Miloš, Tatjana Nemeth Blažić, Ivan Pristaš, Vanja Pajić, Aleksandar Džakula

Sažetak


Cijepiti ili ne? – pitanje koje se sve češće postavlja predstavlja velik izazov javnom zdravstvu. Polemiziranje oko navedenog pitanja vrlo često je predmet debate unutar neformalnih i laičkih krugova, što rezultira konfuzijom građana koji trebaju donjeti vrlo odgovornu odluku. Danas u Hrvatskoj ne postoji adekvatno i jedinstveno mjesto na kojem se mogu uz potpuni profesionalni nadzor dobiti i razmjenjivati relevantne informacije na temu cijepljenja. Kao primjer dobre prakse, u svijetu postoje web stranice koje su autorizirane od javnih organizacija na kojima se pružaju točne, provjerene i najnovije spoznaje o cjepivima i cijepljenju. Zbog njihove logične i pregledne organizacijske strukture, za ovaj projekt korišteni su sadržaji web stranica organizacija CDC (Centers for Disease Control and Prevention), EUCDC (European Centre for Disease Prevention and Control) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

  Cilj pilot projekta cijepljenje.hr je prikazati mogućnosti korištenja web servisa u komunikaciji s roditeljima, građanima i profesionalcima. Na web stranici biti će prikazani sadržaji o cijepljenju koncipirani kao univerzalni set podataka te specifično organizirani i posebno prilagođeni paketi za korisnike (roditelje, osobe koje putuju u dijelove svijeta u kojima se pojavljuje određena zarazna bolest protiv koje se cijepi te osobe koje se profesionalno obavljaju odredene rizične poslove) i zdravstvene stručnjake.

 Servis (portal) je zamišljen kao interaktivna usluga gdje će korisnici moći postavljati pitanja stručnjacima te dobiti brze odgovore. Stranicu je napravilo Hrvatsko društvo za javno zdravstvo u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, a kao pilot projekt operativno su podržali studenti specijalističkog poslijediplomskog studija Javno zdravstvo Medicinskog fakulteta Sveučilista u Zagrebu.

Ključne riječi


cijepljenje, web stranica

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja