Unapređenje kvalitete prehrane u predškolskim ustanovama Istarske županije u periodu 1994. - 2013. g. kroz prikaz dva predškolska objekta

Olga Dabović Rac, Sunčica Matanić-Stojanović, Aleksandar Stojanović

Sažetak


Djeca predškolske dobi osjetljivi su dio populacije za čiji je intenzivni rast i razvoj neophodna pravilna prehrana. Za vrijeme 8-10 satnog boravka u predškolskoj ustanovi trebaju zadovoljiti 80% ukupnih dnevnih energetskih i prehrambenih potreba kroz četiri obroka: zajutrak (25%), doručak (10%), ručak (30%) i užinu (10%). U Istarskoj županiji pod kontinuiranim nadzorom nalaze se 27 središnjih vrtića u kojima se obavlja priprema i distribucija obroka te 55 područnih i 32 privatna vrtića u kojima se ručak doprema iz središnjih vrtića.Cilj rada: ukazati na pomake u prehrani djece u oba objekta (unutrašnjost i priobalje Istre), tijekom 1994., 2004. te 2013. godine.


Ključne riječi


predškolci, prehrana, unapređenje

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja