Poster 5. - Omega-3 masne kiseline u starijoj životnoj dobi

Lejla Osmančević Katkić, Maja Lang Morović, Maja Miloš

Sažetak


U Republici Hrvatskoj, prema podacima iz 2011. godine. 17,7% ukupnog stanovništva  je starije od 65 godina. Starenje se povezuje s brojnim tjelesnim i psihološkim  promjenama koje mogu utjecati na nutritivne potrebe i nutritivni status osobe. Vodeći zdravstveni problem starijih osoba koji se dovode u vezu s nepravilnom prehranom su kardiovaskularne bolesti, neurološke bolesti, karcinomi, prijelomi kostiju, poremećaji imuniteta, depresija i sl. Stoga, prehrana predstavlja vodeći vanjski čimbenik koji, uz genetske, znanstveno dokazano utječe na dužinu i kvalitetu  života.

 U literaturi se često naglašava povoljan učinak omega-3 masnih kiselina u prevenciji i  liječenju raznih bolesti. Omega-3 dugolančane višestruko nezasićene masne kiseline  (eikosapentaenska-EPA i dokosaheksaenska-DHA) se ne mogu sintetizirati. Njih naš  organizam dobiva putem hrane ili dodataka prehrani, a imaju vrlo povoljan učinak na  krvnožilni sustav, pomažu u boljoj regulaciji krvnog tlaka i povišenih masnoća u krvi,  osobito triglicerida.  Nadalje, sve veći broj znanstvenih istraživanja ukazuje na presudnu ulogu DHA u normalnom neurološkom i kognitivnom funkcioniranju pojedinaca, kao i vizualnoj točnosti. Kod ljudi, baš kao i kod štakora, razina DHA u mozgu se s vremenom (starenjem) smanjuje, što bi moglo biti povezano s rapidnim opadanjem funkcija CNS-a povezano sa starenjem.

 Pregledom relevantne literature u ovom radu će se dobiti uvid u značaj unošenja omega-3 masnih kiselina u organizam u prevenciji i liječenju zdravstvenih problema starijih osoba povezanih s nepravilnom prehranom. Također, ponuditi ćemo smjernice za kreiranje javnozdravstvenih intervencija koje će ciljano djelovati na podizanje kvalitete edukacije i informiranja starijih osoba, te uključivanje, kako pojedinaca tako i zajednice, u brigu o vlastitoj prehrani, a sve navedeno s ciljem promocije zdravlja, ososbne brige o zdravlju, te konačno poboljšanja kvalitete života osoba starije životne dobi.


Ključne riječi


omega - 3 masne kiseline, starija životna dob

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja